Fisk och skaldjur till kräftskivan

Allt om hälsa
Fisk och skaldjur till kräftskivan – så fixar du en riktigt festlig havsinspirerad buffé 🦞🐟🦐
Kräftskivan är en älskad svensk tradition som firas under sensommaren – en hyllning till god mat, glada skratt, lanternor, sånghäften och självklart: kräftor i stora fat. Men även om kräftorna är i centrum, så blir festen ännu bättre när du kompletterar med andra läckerheter från havet.
Här får du tips och inspiration på hur du lyfter din kräftskiva med fisk och skaldjur – från klassiska favoriter till moderna inslag som passar alla smaker.
🦐 Varför komplettera kräftorna?
Kräftor är fantastiska – men inte särskilt mättande. För att göra skivan till en komplett måltid kan du addera fler rätter, särskilt från havets skafferi. Det passar både för den som vill variera smaken, bli ordentligt mätt eller helt enkelt inte äter kräftor.
🐟 Fisk och skaldjur som passar perfekt till kräftskivan
1. Räkor
Kanske det mest självklara komplementet. Välj skalade eller oskalade räkor och servera med:
Aioli eller majonnäs
Citronklyftor
Färskt bröd
👉 Tips: Gör en räkcocktail i små glas – snyggt och enkelt att förbereda!
2. Varmrökt lax eller gravad lax
En självklarhet på många svenska buffébord. Passar perfekt kallskuren till kräftor.
Servera gärna med:
Hovmästarsås (senapssås)
Dill och citron
Litet potatistillbehör eller tunnbröd
3. Skagenröra
Klassisk, krämig röra med räkor, majonnäs, dill och citron.
Servera i:
Små snittar på kavring eller crostini
I krustader
På bakad potatis som tillbehör
4. Gravlax- eller silltårta
Snyggt, festligt och kan förberedas i god tid. Bas på kavring, färskost och toppas med rökt eller gravad lax, sill och dill.
5. Sill – flera smaker
Sill är inte bara till midsommar och jul. Det passar även bra till kräftskivan – särskilt om du har ett glas nubbe till.
Populära smaker:
Senapssill
Vitlökssill
Skärgårdssill
Matjessill med gräddfil, rödlök och gräslök
6. Havskräftor
Om du vill bredda temat från insjö till hav – bjud på havskräftor! Större, köttigare och lite lyxigare än vanliga kräftor. Kan grillas med vitlökssmör för extra festkänsla.
7. Musslor
Blåmusslor i vin och vitlök – servera som en liten förrätt
Gratinerade musslor – med parmesan, vitlök och örter
8. Små laxsnittar eller rullar
Tunna skivor gravad lax fyllda med färskost, pepparrot och dill – rullas ihop och skivas i små munsbitar.
🧂 Tillbehör att inte glömma
Färskt bröd (baguette, tunnbröd, knäckebröd)
Smör, gärna med örter eller citron
Ost – västerbottenost är ett måste!
Sallad med dill, citron och kanske lite äpple
Kokt potatis eller potatissallad
Paj – t.ex. västerbottenspaj eller skaldjurspaj
🍹 Dryck som passar till
Snaps (klassisk eller smaksatt)
Vitt vin eller mousserande vin
Öl – ljus lager passar bra
Alkoholfritt alternativ: citronvatten, dill-lemonad eller äppelmust
🎉 Extra festtips
Duka med havstema: blå toner, snäckor, nät och lyktor
Servera fiskrätter på fat med is och citronskivor
Förbered små skyltar med namn på varje rätt
Ha sånghäften redo – så alla vågar sjunga med mellan kräftor och räkcocktails
🧾 Sammanfattning – menyförslag med fisk & skaldjur
Kräftor
Havskräftor med vitlökssmör
Skagenröra på kavring
Varmrökt lax med hovmästarsås
Gravad lax-snurror med färskost och dill
Räkor med aioli och citron
Senapssill och skärgårdssill
Västerbottenspaj
Färskt bröd, smör och ost
Vill du ha hjälp att sätta ihop en personlig meny till din kräftskiva – kanske vegetarisk, glutenfri eller barnvänlig? Säg bara till så hjälper jag dig! 🦞🎉
Självklart! Här kommer ett förslag på en komplett meny till kräftskivan med fokus på fisk och skaldjur – en härlig blandning av klassiker och läckerheter som passar både smaklökar och feststämning.
🎉 Kräftskivemeny – Fisk & Skaldjurstema
🥂 Välkomstsnittar
Mini Skagen på kavring – med handskalade räkor, dill och citron
Gravad lax-rullar – fyllda med färskost och pepparrot
Gratinerade blåmusslor – med vitlök, örter och parmesan (serveras varm)
🦞 Huvuddel av buffén
Kräftor i dillspad – serveras kalla med bröd och smör
Havskräftor – grillade med vitlökssmör
Varmrökt lax – med hovmästarsås, citron och dill
Färska räkor – med aioli och citron
Skaldjurspaj – t.ex. med räkor, krabba och västerbottensost
Senapssill & vitlökssill – för en klassisk touch
Potatissallad med dill och rödlök – passar utmärkt till både sill och lax
Grönsallad – med babyspenat, gurka, ärtskott och en lätt citronvinaigrette
Västerbottenspaj – alltid ett givet inslag
🧀 Tillbehör
Färskt bröd – baguette, tunnbröd och knäckebröd
Smör – naturellt och med örter
Hårdost – t.ex. lagrad västerbotten eller prästost
Citronklyftor, dillkvistar, havssalt till dekoration
🍰 Dessert
Citronpaj med maräng – frisk och fräsch avslutning
Vaniljpannacotta – med bär och mynta
Små chokladtryfflar – som pricken över i
🍻 Dryck
Öl – gärna ljus lager eller alkoholfri variant
Vitt vin – friskt, gärna torr riesling eller sauvignon blanc
Snaps – klassisk eller smaksatt (alternativt alkoholfri snaps)
Bubbelvatten – med citron- och gurkskivor
Äppelmust – ett gott alkoholfritt alternativ
Vill du ha ett alternativ med mindre skaldjur, vegetariska rätter eller glutenfritt? Jag hjälper gärna till att justera menyn efter behov
Lämna ett svar