Hur nyttigt är ägg?
Okategoriserade

Äggen nyttigare än du tror!

Hur nyttigt är ägg? Fakta och fördelar att känna till

Hur nyttigt är ägg?
Hur nyttigt är ägg? Här kläcks ägget direkt när hönan värper den.

Ägg är en av de mest mångsidiga och populära livsmedlen runt om i världen. Det är en utmärkt källa till högkvalitativt protein och innehåller en mängd olika näringsämnen som är viktiga för hälsan. Men hur nyttigt är ägg verkligen?

En sak som många människor oroar sig för när det gäller att äta ägg är dess höga kolesterolinnehåll. Tidigare ansågs det farligt för hälsan att äta mycket ägg eftersom ägg innehåller kolesterol. Men enligt en artikel från Allas innehåller ägg i princip alla näringsämnen kroppen behöver utom C-vitamin och kalcium. Det höjer inte heller vårt kolesterol. Forskning har visat att ägg faktiskt kan bidra till att sänka risken för hjärtsjukdomar och stroke.

En annan fördel med att äta ägg är att det kan hjälpa till att kontrollera aptiten och minska kaloriintaget. Enligt en artikel från Diet Doctor kan ägg hjälpa till att hålla dig mätt längre, vilket kan minska suget efter onyttig mat och snacks. Dessutom kan ägg bidra till att öka ämnesomsättningen, vilket kan öka förbränningen av kalorier och hjälpa till att minska vikten.

Näringsinnehåll i ägg

Ägg är en näringsrik mat som innehåller en mängd olika näringsämnen som är viktiga för kroppens funktion. Nedan följer en översikt över näringsinnehållet i ägg.

Proteiner och aminosyror

Ägg är en utmärkt källa till högkvalitativt protein. Ett stort ägg innehåller ca 6 gram protein. Proteinerna i ägg innehåller alla de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver för att bygga och reparera muskler och vävnader.

Vitaminer och mineraler

Ägg innehåller också en mängd olika vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppens hälsa. Ett stort ägg innehåller ca 30% av det dagliga rekommenderade intaget av selen och 10% av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin D. Ägg innehåller också vitamin A, E, B2 och B12, samt mineraler som järn, zink och fosfor.

Fetter och kolesterol

Ägg innehåller också en liten mängd fett och kolesterol. Ett stort ägg innehåller ca 5 gram fett och 186 mg kolesterol. Det mesta av fettet i ägg är av det hälsosamma omättade typen. Ägg innehåller också kolin en näringsämne som är viktigt för hjärnans hälsa och funktion.

Sammanfattningsvis är ägg en näringsrik mat som innehåller en mängd olika näringsämnen som är viktiga för kroppens hälsa och funktion. Ägg är en utmärkt källa till högkvalitativt protein, vitaminer och mineraler, samt en liten mängd hälsosamma fetter och kolesterol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *