Ägg i mat

Äggsås till kokt torsk

Se till att få lite smak på äggsåsen

Fick du mycket fisk hos dina mor- eller farföräldrar när du var liten? Jag fick det inte, men min man fick och ibland vill han få något som både hans mormor och mamma brukade göra. Äggsås till kokt torsk. Jag tycker inte att kokt torsk smakar så mycket, men då gäller det att både salta och peppra såsen så att man får lite smak på den.

Det allra första man kan göra när man ska göra äggsås är att koka äggen så att dom är klara. Eftersom man ska hacka ägget sedan så ska det hårdkokas. Och hur länge du ska koka dina ägg så dom blir riktigt bra beror lite på hur stora ägg du brukar använda. Sen är det också en smaksak hur hårdkokta du vill ha äggen. Vissa kokar sina hårdkokta ägg så länge så dom blir nästan lite torra-äggulan menar jag då. Jag vill ha dom lite mer “krämiga” även om jag hårdkokar dom.

 

Äggsås

Jag brukar göra en jätteenkel äggsås till torsken när min man vill ha detta. Det genom att vispa ihop 1,5 matsked mjöl med en halv deciliter mjölk för att få ut mjöklumparna. Sen vispar jag ner 2,5 deciliter mjölk till. Håll koll på såsen när du kokar upp den och se till att den blir varm. Smaksätt nu med salt och peppar som du tycker om. Hacka ner mycket dill i såsen och dom hackade äggen. Jag brukar ta två ägg till mig och min man. Alltså ett ägg per person.

Sen är det bara att servera detta till kokt potatis och din kokta torsk. Torsken brukar jag koka i fiskbuljong några minuter. Många brukar äta gröna ärtor till och så även min man, men jag är ingen fan av det så för mig blir det till exempel små tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *