Fakta om ägg

Hur steker du ditt ägg?

Steka med eller utan sol

Att steka ett ägg till frukost, brunch eller middag är både gott och nyttigt. Ägg innehåller både vitaminer och mineraler som är bra för oss och våra kroppar. Äggvitan innehåller proteiner och äggulan har både fetter, kolesterol och karotenoider så du blir mätt. Sen kan man steka sitt eller sina ägg på lite olika sätt. Så hur steker du ditt ägg?

Vissa tycker inte om när äggvitan fortfarande är lös, och vissa tycker inte om när gulan är lös. Så det innebär att antingen steker man ett vändstekt ägg eller så steker man ett ägg “med sol”. Alltså när man bara steker den på en sida.

Ett ägg om dagen

Då ägg innehåller kolesterol så ska man inte äta för många om man har ett högt kolesterol. Ett ägg om dagen är helt ofarligt för dom flesta.

Hur steker du ditt ägg?

När du steker ägg ska du inte ha för hög värme på plattan. Det går inte att säg vilken värme du ska sätta just på din spis för du känner din spis bäst och alla har olika vred. Man brukar säga att “medelvärme” är den bästa. Tycker man inte om när äggvitan är lite lös så kan man försiktigt peta några hål i äggvitan där den fortfarande är lös så den rinner ner i pannan och stelnar.

Du kan också sätta ett lock över stekpannan efter en stund och steka klart ägget. Då stelnar äggulan till och blir inte så ritning som vanliga ägg om man vill ha ett ägg med “solen upp”.

 

Hur steker du ditt ägg?

Om man bara ska steka ett ägg finns risken att äggvitan rinner ut i stekpannan om man har en för stor. Man försöker få den att hålla ihop och inte bli för stor. I dag finns det små stekpannor som är just för ägg. Dom är perfekta för just ett ägg och då får du ett runt och fint ägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *