Fakta om ägg

Storlek på ägg

Small, medium, large eller extra lagre

Köper du ägg på extrapris eller köper du dom äggen du vill ha när det gäller storleken? För en del spelar inte storleken någon roll och man köper dom äggen som är billiga. Ibland har ju affärerna extrapris på ägg, men oftast är det dom mindre storlekarna. Bönderna som ser till att vi har ägg i våra hem kämpar både för att vi ska ha ägg i kylskåpet, men också för att vi ska ha dom bästa. Sen beror det på vad bönderna har för sorts hönor och vad dom värper.

 

När våra bönder får ett nytt team av höns lägger de unga hönsen små ägg (små ägg väger mindre än 53 gram). När hönsen växer börjar de lägga större ägg. Under större delen av läggningsperioden lägger hönsen ägg i storlekarna M och L (från 53 gram till 72 gram). Om ett äggväger mer än 73 gram är det ett XL-ägg.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *