Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Tips på att hålla köket rent

Köket är en fantastisk plats att samlas på.

Här sker matlagning, hjärtliga samtal och förberedandet av måltider. Dessvärre är det också en plats som snabbt blir stökig. Därför är det viktigt att se till att hålla köket rent. Med några enkla husmorsknep behöver det dock inte vara så krångligt.

Det kan vara minst lika kul att städa köket som att laga mat i köket. Framför allt är det viktigt med tanke på att det samlas bakterier i köket. För att det ska vara fräscht är det bra att se till att städa regelbundet.

Håll bananflugorna borta

Vi vet alla hur frustrerande det är när det samlas en mängd bananflugor runt soporna och diskhon. Det känns äckligt och störande och det kan vara svårt att få dem att försvinna. Ett bra husmorsknep för att hålla flugorna borta är att använda sig av Yes och vinäger. Du kan också använda dig av ättika.

Blanda ingredienserna i en skål och ställ fram för bananflugorna att drunkna i. Tack vare diskmedlet som tar bort ytspänningen sjunker flugorna direkt.

Följa de här enkla stegen så är flugorna ett minne blott:

1. Städa köket noggrant

2. Släng gamla matrester. Låt heller ingen mat stå framme.

3. Se till att noggrant torka av samtliga bänkytor

4. Kasta matrester och gammal frukt

5. Ta ut soppåsen direkt

6. Släng alla matrester i en kompost under den värsta säsongen för bananflugor. Gå även direkt ut och släng frukt och matrester.

Ett annat tips är att koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull och hälla ut det i avloppet. På det sättet koagulerar flugäggen och kan därmed inte bli till nya bananflugor. Bananflugorna lägger nämligen gärna ägg precis i mynningen till ditt avlopp. Det gäller därför att vara strategisk och lägga ut hinder så att de inte sprider sig.

Rengör ditt kakel

Kökskaklet blir ofta flottigt med tiden. Det kan därför kännas övermäktigt att städa rent, men med vissa knep är det inte så svårt. Har du rätt sorts rengöringsmedel kan du snabbt få bort fettet. Ett tips är att blanda några droppar av rengöringsmedlet i vatten och sedan torka med en trasa.

Det kan du även använda dig av när du gör rent i köksluckorna. Det går även bra att använda bikarbonat för att göra rent kökskaklet.

Gör rent fogarna i kaklet

Till fogarna kan du använda dig av koncentrerat rengöringsmedel tillsammans med en trasa. Efter ett första varv ska du låta rengöringsmedlet verka i fogarna i ungefär 30 minuter. Upprepa sedan processen 2-3 gånger och skrubba därefter rent med en tvättsvamp.

Eftersom fogarna inte är lika släta som kaklet samlas det lättare smuts mellan som är svårare att bli av med. Därför bör du upprepa processen några gånger för att se till så att allt fett försvinner. Under tiden du väntar kan du kolla in här för avkoppling medan du fördriver tiden.

 

Lämna ett svar

Till startsidan